2015. július 7., kedd

VI.

A Fourth Avenue száguldunk, a kocsiban, Delcan nyöszörgésein kívül, amit a játékának tanulmányozása vált ki belőle, néma csönd van. Az ablakon kifelé bambulok. Nézem a mellettünk elhaladó nyüzsgő, Los Angelest. Ritkán járok a belvárosban. Az iskola és anyáék háza is nyugodt, külvárosi részen helyezkedik el, illetve nem messze, egy Target. Semmi okom nincs, amiért a belvárosban kéne járnom. Őszintén? Abszolút nem élvezem, hogy ilyen begyöpösödött vagyok. Régen… teljesen más voltam… Annyi, de annyi élményben volt Patrick mellett részem, hogy felsorolni sem lehet. Az, hogy a fél világot bejártuk, csak egy a sok közül… még az után is, hogy Dec megszületett.
─ Min agyalsz ennyire?
Patrick hangja zökkent ki.
─ A régi időkön. ─ visszafordulok, immár a szélvédőn kifelé nézek ─ Sokkal szebb és egyszerűbb volt minden. ─ motyogom, még mindig kifelé kémlelve.
Szemem sarkából látom, hogy az ajka kemény vonallá préselődik.
─ Sokkal. ─ nagyot nyel, mielőtt kimondja.
Először a lakásnézőbe megyünk, pontosabban, ahhoz a lakáshoz, amit kinéztem, mikor a könyvesboltban voltam. Egy kilenc-tíz lakásos házról beszélünk, amit néhány éves építettek… nem hiszem, hogy a helyettesítő tanári fizetésemből kijön. Bérelni, meg nem lehet, csak megvásárolni. De… azért kíváncsi vagyok, milyen belülről. Hat emelet magas, minden szinten, két lakással. Padlótól, tetőig ablakok vannak, minden szinten, kivétel a földszinten, ami előtérként szolgál, így lakás se található. Külseje, fehér. Ez talán, még egy kíváncsiságnak is felesleges. Külsejéhez hasonlóan, a belseje is gyönyörű, modern. A padlózat, fehér márvány, a falak, vajszínűek. Baloldalon lift található, mellette lépcső. Hátha, valaki az egészséges életmódban hisz. Tágas tér, két, falhoz passzoló kanapé, tíz postaláda és egy portáspult.
─ Jó napot kívánok! ─ köszön ránk a portás ─ Tudok segíteni?
─ Jó napot! A harmadik emeleti lakást szeretnénk megnézni.
─ Rendben, foglaltak időpontot? ─ pillant rám, majd egy füzetet vesz a kezébe.
Bólintok.
─ Miss Godwin fent várja önöket.
─ Köszönjük.
Legnagyobb meglepetésemre, a lift jobb oldala üveges. Kintről észre se lehet venni…
─ Holnap nem akartok eljönni a koncertre? ─ fordul felém, hirtelen Patrick.
─ A volt feleséged, a gyerekünk és feleséged, egy helyen? Nem éreznéd, kissé… kínosnak? ─ vonom föl a szemöldököm kérdően, kezembe ringatva Declant, aki szörnyen nyűgös a tikkasztó hőség miatt. ─ Mert én nagyon. Főleg ami köztünk történt…─ motyogom.
─ Azt szeretném, hogy ti is ott legyetek. ─ néz rám, meg se hallva az előző mondatom.
Felsóhajtok, majd vonakodva, de rábólintok.
─ Jó. Elmegyünk. Declan miatt…─ motyogom. A lift állítja meg Patricket, hogy bármit is válaszoljon.
─ Jó napot! ─ lép mellénk azonnal egy mosolygós, szőke nő, mikor kilépünk az ajtón ─ Maguk Mr. és Mrs. Stump, ha jól sejtem! ─ mosolyog ránk.
─ Nem egészen…─ köhintek.
─ Oh, elnézést…─ rázza a fejét, mintha valamit nem teljesen értene ─ Nem tudtam…
─ Semmi baj. ─ szól közbe Patrick ─ az egyszerűbb lesz, ha a keresztnevünkön szólít. ─ édes mosolyt küld felé. Szinte látom, ahogy az ingatlanos nő szét folyik…
─ Rendben. ─ motyogja ─ Erre. ─ indul el egyenesen, az előtérben. A baloldali lakás ajtaja előtt állunk meg.
─ Itt is vagyunk. ─ mutat az ajtóra, majd kulcsával bajlódva, kinyitja a lakást. Az előszobába érkezünk meg, ami aligha van elkülönítve a hatalmas nappali+konyhától. Padlózata, világos homokkőszerű járólap, fala, fehérbe hajló, bézs. Egész meleg, mediterrán hatást kelt. A ház főékességébe érkezünk, hatalmas ablakokkal az utcafrontra. A délelőtti, forró napsütés kiemeli a gyönyörűre festett falakat, amik szintén egy barnás árnyalatban tündökölnek. Az előszobával ellentétben, amiben van egy enyhe, mustársárgás árnyalat, ez összetéveszthetetlenül világosbarna. A konyha, balról nyílik, mindössze, három tálalópult különíti el a nappalitól. Konyha, külön, egy „nyílásban” található. A lakás világító, meleg színeit, a heba konyhabútor töri meg, a sötétbarna színével, tetején, sötét márványlappal. A modern, mediterrán kivitelezés, enyhén, keveredik a vintage stílussal, ami a nappaliban is meglátszik, bár ott nemigen található bútor. A padlózat, a két helyiségben, ugyan olyan, barnás járólap.
─ Hogy tetszik? ─ kérdezi izgatottan az ingatlanos.
─ Elképesztő gyönyörű! ─ futtatom sokadszorra végig a szemem a szobán.
─ Várjon, amíg meglátja a szobákat és a fürdőket! Jöjjenek velem! ─ jobbra indul el, átvág, a hatalmas nappalin. Egy folyóval találjuk szembe magunkat, ami az előszobával hasonló. Hamar rá is jövök miért, ugyanis, össze van kötve az előszobával, egy ajtón keresztül. Hogy nem vettem észre? A folyosóból, három szoba nyílik.
─ Egyenesen, van a fürdő, ezek pedig, a hálószobák. Illetve, a fürdő mellett, van még egy szoba, az inkább tárolásra alkalmas. ─ magyarázza a Miss Godwin.
A balra eső szobába nyit be. Elakad a lélegzetem. Azontúl, hogy hatalmas, elképesztő gyönyörű! Az ablakok mérete itt már kisebb, az ajtótól, balra található fal, kőberakása, harmonizál, a festett résszel, illetve a sarokban lévő fa, tévéállvánnyal. A bútorok, egy „csomagban” lehettek, ugyanis, a szekrény, illetve az ágy is ugyan olyan, mint az állvány. Hát, igen az ágy… a szobaékessége. Négy sarkában, négy oszlop magasodik felé, amire egy kopott hatású, agyag, baldachinként szolgál. A szobát, inkább egy tengerparti, luxusvillában tudnám elképzelni, mintsem egy Los Angeles-i lakás, harmadik emeletén. Patrick szeme is az ágyra vándorol, ugyanakkor, a keze a hátamra… Miss Szöszi, nem veszi észre, olyan átéléssel magyarázza, a bútorfaanyagának a hovatartozását. Elvörösödöm, akaratlanul felkunkorodik az ajkam széle.
─ Ja, és ne aggódjon, az ágyban lévő matrac, egy hete lett kicserélve! ─ fejezi be a mondandóját. Hevesen bólogatni kezdek, mutatva, hogy figyeltem, a roppant érdekveszítő szövegére. Az utolsó két szoba is elbűvölő. A másik hálóban nincs bútor, látszik, hogy gyerek szobának tervezték. A fürdő, szintén nagy, és mediterrán. A kád, egy külön fellépőn helyezkedik el, az ablak előtt, ami a hálószobainál is kisebb. A másik fürdő megtekintéséhez, vissza kell mennünk a nappaliban, aminek a jobb sarkában, egy fal takarja el az ajtót. A barna, illetve a sárga árnyalatok mellett, a zöld is feltűnik ebben a helyiségben. Egy nagy zuhanyzó található benne, ami a Szöszi elmondása szerint trópusi, esőztetésre is képes. Az aztán marhafontos, tényleg.
─ Hogy tetszik a lakás? ─ kérdezi, immár a nappali közepén állva.
─ Gyönyörű! Tetszik, hogy ilyen meleg hatása van. ─ mosolyt erőltetek az arcomra.
─ Megértem, ha még gondolkoznia kell rajta… de talán egy kis engedmény adhatok…─ rebegteti a szempilláit Patrick felé. Szánalmas.
─ Esetleg, megkaphatjuk róla a papírokat? ─ pillant rá Patrick.
─ Persze, már hozom is. ─ mosolyog rá csábosan, majd elriszálja magát, a konyhába.
─ Tetszik? ─ néz rám meleg mosollyal.
─ Nem győzőm hangsúlyozni, milyen szép. ─ pillantok körbe ─ De biztosan az ára is elképesztő…─ rázom a fejem.
─ Majd kiderül. ─ mosolyog rám.
Miss Szöszi Risza, visszalibben hozzánk, természetesen, Patrick kezébe simítja a lapokat, de feltétlen úgy, hogy összeérjen vele a keze. Ha ezt nagyon hamar nem hagyja abba, esküszöm, megtépem. Féltékeny vagy. Morgós, kishang kezd el idegesíteni. Szorosan Patrick mellé állok, hogy lássam, mit olvas. És hogy megmutassam Riszának, mit is csinálhatok, amit ő nem. Bár nem látom magam, egészen biztos lefehéredek. A nullák, katonás rendben sorakoznak az egyes után. Felpillantok Patrickre, aki láthatólag, magában mérlegel, agyal. Idegesen rágni kezdem az alsó ajkam, amit valószínűleg szeme sarkából észre vehetett, mert ajka mosolyra húzódik.
─ Megvesszük. ─ pillant föl a lapok mögül. Szemem, akkorára kerekedik, hogy csodálkozom, nem pottyan ki, a helyéről.
─ Te teljesen megőrültél? ─ sziszegem, mikor az ingatlanos visszatipeg, a konyhába ─ Nem vehetsz nekem lakást! Ráadásul ilyen drágát… Elizabeth mégis mit fog szólni? ─ suttogom idegesen.
─ Látom rajtad, hogy meghalsz ezért a helyért! Öt percre van a könyvesbolttól, várostól, tízre, nem mellesleg, tőlünk is tizenötre.
─ Nem vagyok a házi prostid, akinek csak úgy, megvásárolsz egy méregdrága lakást!
─ Most én kérdezem ugyan ezt… te teljesen meghibbantál? Házi prosti?! Mégis mi a francról beszélsz te? A volt feleségem vagy a gyerekem anyja! Szeretném, ha a fiam, egy biztonságos, helyen élne, normális körülmények között, a közelemben! És igen, te is benne vagy, mert sze…─ köhint egyet ─ fontos vagy nekem. ─ simít végig az arcomon.
Próbálom feldolgozni a hallottakat, leginkább a majdnem sz betűs szó kimondását.
─ Itt is vannak az eladási papírok, illetve a házzal és lakással kapcsolatos egyéb iratok. ─ lép vissza mellénk a nő.
─ Eladási papírok? Nem kell foglalózni? ─ nézek rá felvont szemöldökkel.
─ Nem igazán volt rá vevőm…─ motyogja ─ szóval nem. Már akár holnap költözhetnek is.  Amint aláírják ezeket…─ újabb köteg papír ─ maguké is a lakás! ─ mosolyog ránk.
Patrick, kérdés nélkül indul el az egyetlen ülőalkalmatossághoz, ami a pult melletti bárszékek szolgálnak. Szám szerint, három. Ölebe Declannal üldögélek mellette, mikor az orrom elé tol, egy papírt.
─ Ez mi? ─ nézek rá a lapra. A pontozott vonal alatt, az áll, hogy „Tulajdonos aláírása”. ─ Patrick, te vagy a tulajdonos, nem én. ─ rázom a fejem értetlenül.
─ Nem Tie, te vagy tulajdonos, én csak megveszem.
─ Az ugyan az.
─ Nem érted? Nem akarom, hogy úgy érezd, csapdába vagy a lakással, hogy az enyém. Se a pénzzel, se a lakással nem fogok visszaélni. Tekintsd úgy, hogy ez a te pénzed és a te lakásod.
Tátott szájjal bámulok rá. Hogy lehet, valaki ennyire önzetlen és édes?
─ Én… nem is tudom, mit mondjak…─ motyogom ─ köszönöm.
─ Nem kell semmit megköszönni. ─ rázza a fejét mosolyogva, miközben a papírokat rendezgeti. Néhány perc múlva, már a lakáskulcsával a kezemben kötöm be Delcant a gyerekülésébe. Patrick a kocsinak dőlve vár. Elé lépek, majd egy gyengéd mozdulattal az arcára csapok, majd az ajkamat az övére tapasztom. Először, fel sem fogja, mit művelek. Néhány másodpercébe beletelik, míg a kezét a csípőmre csúsztatja, és beszáll a szenvedélyes csókváltásba.
─ Hm, igazából egyiket se értem, miért kaptam…─ motyogja az ajkamra ─ nem mintha nem élveztem volna…
─ Az elsőt, azért, mert vettél nekem egy ilyen drága lakást, a második meg a köszönet érte. ─ harapok az alsó ajkamba, elfojtva egy nevetést. Igazán, gondolkozni sincs időm, ugyanis újra lecsap a számra. A csókját, az egész testemben érzem, a forróság, lefelé tódul. Lihegve válunk el egymástól, mielőtt még a parkolóban jelenetet csinálnánk. Felforrósodva ülök be az autóba, nyugtatásképp, hátra hajtom a fejem, mélyeket lélegzek. Mind addig sikeres is, míg Patrick keze nem csúszik a combom belseje felé.
─ Declan, itt ül a kocsiban. ─ motyogom szapora légvétellel.
─ Alszik. ─ mondja rekedten, amitől azonnal felforr, a vérem ─ Annyira szeretném felavatni veled azt az ágyat…─ suttogja, a combom cirógatva. Hátam, ívbe elválik az üléstől, ahogy egyre közelebb ér az érzékeny pontomhoz.
Lábaimat összeszorítom, amitől Patrick nyög fel.
─ Hagyjuk abba. ─ morgom ─ Gondolj…
─ Istenem, Tie! A közeledben nem bírok Elizabethre gondolni, értesd már meg! ─ húzza vissza a kezét.
─ Pedig jó lenne…─ motyogom.
Nem tisztán, de érhetően, hátulról egy szó üti meg a fülünk. Vagyis, pontosabban kettő. Az „apa” és az „anya”.
─ Remélem, ezt nem csak én hallottam. ─ kapom hátra a fejem ─ Álljunk meg! ─ visítok, majd mikor megállunk az útszélén, azonnal kipattanok az autóból. A hátsó ajtóhoz szaladok, ahonnan kikapom Declant. ─ Úristen! Az anya volt az első szava! ─ nézek rá meghatódva, majd cuppanós puszit nyomok a feje búbjára.
─ Igazából… az csak a második volt… az első az apa volt. ─ lép mellém Patrick. Nevetve bele bokszolok a vállába, mire elkapja a karom, és Declannal együtt átölel. ─ De, eddig nem beszélt? Mi, mikor sétálni mentünk vele, mindig mondta, a kutyára, hogy vauvau, a macskákra, hogy miaumiau…
─ De, aminek a hangját tudja utánozni, annak mondja. Babacsatornán tanulta…─ nevetek föl.

3 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Drága Viki!
  Olyan régen írtam Neked, [igen, Ro vagyok, csak ez a másik profilom (mert telefonról csak ezzel enged írni], mondjuk időm sem nagyon volt blogspotokat olvasgatni :/ de... Itt erre senki sem kíváncsi most, lépjünk.
  Egyébként elnézést hogy most írok, de még friss az érzés (vagy az élmény, vagy... tudja.isbaz anyám) :P
  Nos, tehát akkor ilyen összegzés az előzőkről: huuuu, én úgy örülök, hogy Tie otthagyta Willt! Ez mondjuk várható volt, de na... Végre! Declan meg mindig olyaaan cukiii! Na meg Pat... <3
  Ez a rész pedig... A lakás leírását olyan jól át tudtam élni, szinte olyan volt, mintha azon falak között járnék :) Egyébként gyönyörű lakást álmodtál Tiéknek! Annál a résznél mondjuk kicsit meglepődtem, amikor a folyosóról esett szó, mert folyónak lett elírva, (és akkor nézek, hogy MILYEN FOLYÓ?!). Aztán rájöttem, hogy folyosó. :D Azt az ingatlanost pedig először ilyen 40-50-nek képzeltem el, mondjuk akkor furi lett volna a riszája :)) A végén pedig Declan!!! <3 Egyébként az első szavam nekem is az "apa" volt, na meg a "nem". Declan őcukkerságára visszatérve pedig, megmondom őszintén én sajnálom szegény gyereket, hogy másfél évesen babacsatornát néz, de hát Tie tudja. ;)
  Ölel: Jorin (avagy Ro :D)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ro (Jorin:D)!
   Jól esnek a kedves szavak! Nem vagyok valami túl jó, térleírásban, így, kissé izgultam, hogy sikerült-e jól megfogalmaznom, a lakás részeit. A folyós részt, pedig azonnal javítom és köszönöm, hogy szóltál! :D <3
   Ölel: Viki

   Törlés